
Tervetuloa Inariin, saamenmaan sydämeen!
Matkailuhotellimme on palvellut lapinhulluja Juutuan koskimaisemissa jo yli 80 vuotta. Inarista löydät niin keskiyön auringon kimalluksen kuin leiskuvat revontulet. Samalla jaamme kanssasi monenlaiset perinteemme: saamelaisuuden, Lapin perinteiset elinkeinot, upean luonnonympäristön, kultakuumeen sekä jälleenrakennusajan rakennusperinteen.
Olemme koonneet teille näistä elementeistä elämyksiä, joiden avulla voitte kokea, tuntea ja oivaltaa pohjoisen elämää.
Tiervâpuáttim!
Kaisu ja Heikki Nikula
Hotelli
Vuonna 2017 jo 80 vuotta täyttänyt hotellimme on täysin kunnostettu hotellin historiaa kunnioittaen vuosina 2014-15. Voit valita yösijaksesi joko viehättävän Perinnehotellin monine tarinoineen tai uudemman Koskihotellin, jonka huoneissa voit saunoa omassa saunassa ja ihailla Alakosken kuohuja omalta parvekkeelta.
Lue lisää
Perinnehotelli
Kultahovin päärakennuksessa sijaitseva Perinnehotelli on rakennettu 1956 alkuperäisen sodassa tuhoutuneen matkailumajan perustuksille. Hotellin huoneet on täydellisesti remontoitu historia-teeman mukaisesti. Suunnittelussa lähdettiin tutkimaan Lapin matkailurakentamisen historiaa, jälleenrakennuksen aikaa ja myös alkuperäisen Inarin majan sisustuksia. Valitsimmekin huoneisiin näiden aikakausien suomalaisia design-klassikoita, joista osa löytyi myös alkuperäisestä 30-luvun hotellistamme. Myös pintamateriaalit valittiin samoin. Huoneiden seiniltä löydät tarinoita hotellin ja Inarin matkailun historiasta.

Koskihotelli
Koskihotelli sijaitsee päärakennuksen välittömässä läheisyydessä Juutuajoen rannassa. Hotellissa on 16 saunallista, laadukkailla materiaaleilla ympäröivän luonnon henkeen sisustettua kahden hengen huonetta, joista avautuu suora näköala Juutuan kuohuihin. Huoneisiin on ulkoa suora sisäänkäynti ja joen puolelle avautuva parveke tai patio. Jokaisessa huoneessa on myös kuivauskaappi, tv, langaton nettiyhteys, jääkaappi ja vedenkeitin. Yksi huoneista on invavarusteltu ja siksi saunaton.

Rantasauna – kokoustila
Alkuperäisen perinteisesti sisustetun hirsisaunan pehmeät löylyt rentouttavat ja puhdistavat sekä kehon että mielen. Vilvoitteluterassilla voit nauttia raikkaasta saunajuomasta katsellen joen helmeilevää pintaa, korvissa kosken tasainen kohina. Hotellivieraamme voivat varata yksityisen rantasaunavuoron edulliseen hintaan! Ravintolassamme on varattavissa myös pienehkö kokouskabinetti, jonka maksimikapasiteetti luokkahuonemuodossa on 30 henkeä. Tilassa on normaali kokousvarustus ja langaton nettiyhteys.

Kala- ja revontulikameramme
Kultahovin kalakameran avulla voi seurata sulan veden aikaan Juutuan kalojen elämää Alakoskessa. Talvella ei tarvitse värjötellä ulkona pakkasessa revontulia odottamassa, vaan voi seurata hotellin katolla sijaitsevan revontulikameran ajantasaista kuvaa. Kun show alkaa, on aika pukea lämmintä päälle ja lähteä ihailemaan hienoa pohjoista luonnonnäytelmää! Molempia kameroita voit seurata ravintolamme televisioista tai oman hotellihuoneesi televisiosta. Talveksi kalakamera nostetaan pois vedestä ja revontulikameran kuvaa voi taas seurata aina kun on pimeää.
Ravintola Aanaar
Lautaselle makuelämyksiä tuovat esimerkiksi pohjoinen metsämustikka, jokivarsilla kasvava väinönputki, Inarinjärven siika, Jäämeren kuningasrapu tai lähipalkisen poro monessa muodossaan. Tule sinäkin toteamaan, kuinka maarianheinä korvaa vaniljatangon jälkiruoissa ja miten siian lyhyt matka järvestä lautaselle todella tuntuu makuhermoissa. Keittiömme etsii jatkuvasti uusia raaka-aineita lähialueelta ja tutkii alueemme kultturiperinteitä jalostettavaksi lautaselle.
Lue lisää
Ruoka
Hotellimme perustettiin 1937, jolloin ravintolan ruoka oli meikein täysin paikallista raaka-aineista valmistettua, koska juuri muuta ei silloin ollutkaan tarjolla: kalaa Inarilta, paikallista poronlihaa, maito ja munat omalta kylältä. Syksyllä kesän satoa säilöttiin eri tavoin talteen talvea varten. Kun palasimme takaisin kotikylällemme Inariin vuonna 2002 jatkamaan äitini hotelliyritystä, aloimme monipuolistaa paikallisten raaka-aineitten käyttöä. Porosta käytettiin muitakin ruhonosia, kuin paistia ja filettä.

Viinit
“Tarjoilija, saisinko Inari siialleni viiniä kiitos, hyvää viiniä?” Mutta mikä tekee viinistä hyvän, mikä keskinkertaisen tai jopa pahan? Viinistä tekee pahan kun viini on virheellinen, se on epäonnistunut eli kun siinä on todella vikaa. Hyvä viini on taas sangen laaja ja mieliä avaava käsite. Voimme kuitenkin rehellisesti sanoa, että Kultahovin listalle on valittu ‘vain’ hyviä viinejä. Hyvä viini näyttää kauniilta, tuoksuu puhtaalta, maistuu hyvältä ja maun jälki, ilo pysyy suussa ja mielessä pitkään. Hyvän viinin hinnalla ei ole määreitä. Viini voi olla edullista, tavattoman kallista tai siltä väliltä. Halpaa, halpamaista hyvää viiniä ei ole olemassa. Onko hyvä viini valkoista vai punaista? Kyllä. Voiko rosé olla hyvää viiniä? Kyllä. Onko rypäleellä väliä? Ei välttämättä. Hyvän viinin syntymiseen tarvitaan neljä käsi kädessä yhtyvää asiaa: oikein valittu, sopivassa ilmastossa ja maaperässä kasvanut rypäle, valmistettuna oikealla ammattitaidolla – ja paljon hyvää onnea. Tai kuten huipputuottaja Oliver Humbrecht sen kerran sanoi: ”Hyvän viinin tekeminen on sangen yksinkertaista, siihen tarvitaan vain terveet rypäleet ja pieni sato…”. Hyvä viini, kuten ruokakin tulee hyvistä käsistä. Sen taustalla on rautainen, luova ammattitaito, jota tekniikalla hyödynnetään, ei päinvastoin. Hyvä viini on yksilöllinen, jolla on aina oma tarinansa. Se voi tulla mistä päin maailmaa tahansa, olla minkä värinen tahansa, kunhan se on juuri ’se oikea’ sillä hetkellä, kun se nautitaan.Hyväkin viini on parempi, kun sen ominaisuudet ovat sopusoinnussa aterian suun tuntuman ja myös nauttijan suun kokeman kanssa. Ihanteellisin nautinto-olotila koetaan kun pääsemme lähelle täydellisyyttä, ‘close to heaven’. Tuolla hetkellä ruoka, viini ja nauttija ovat tilassa, jonka haluaa kokea vain – uudestaan.

Juomat
Juomatuotteemme pohjautuu ympäröivään luontoon. Siellä on niin paljon hyvää ja kaunista mitä voi käyttää ja mikä inspiroi. Kesällä on kiva kulkea jokivartta ja tuoksutella väinönputkea ja samalla keräillä hyviä ideoita tulevaa varten. Syksyllä eletään sienihuumaa, haistellaan ja maistellaan marjoja. Taas kertyy paljon asioita ideapankkiin. Kuumissa sekä kylmissä drinkeissä käytämme paljon luonnosta löytyviä elementtejä niin kuin marjoja, koivunlehtiä, väinönputkea ja maarianheinää. Käytämme itse tehtyjä makusiirappeja ja Inarissa tehtyjä mehuja. Sesonkien mukaan mennään ja esimerkiksi talvella käytämme juomissa myös kotimaisia juureksia. Koristeissa emme usko muoviin vaan kesällä käytämme puolukan- ja mustikanvarpuja, väinönputken- ja koivunlehtiä sekä syötäviä kukkia. Kesällä on mukava istua terassilla ja nauttia vaikkapa koivunlehtien raikkaudesta juoman muodossa. Talvella taasen on niin ihana istua takkatulen äärellä ja hörppiä kuumaa variksenmarjamehua missä on hivenen maarianheinävodkaa sieluakin lämmittämässä! Meillä löytyy myös alkoholittomia drinkkejä, kuohuviiniä, siideriä ja oluita. Drinkit kehittelemme itse nekin käyttäen paikallisia mehuja, marjoja ja siirappeja. Valikoimastamme jokainen voi löytää jotain omaan makuun sopivaa. Pakuritee, inarinsaameksi tyevli, löytyy myös baarimme juomalistalta. Metsästä kerätyt pakurikäävät keitetään teeksi, jonka tarjoilemme maarianheinäsiirapilla höystettynä. Tyevli on ollut yleisesti käytössä alueellamme ja siitä on keitetty ’kahvia’ ja lientä, jota on voitu lisätä vaikkapa lihakeittoon. Pakurikääpä omaa suuria terveysvaikutteita ja sillä on hoidettu erilaisia tauteja, jopa syöpää tai sitä on nautittu eliniän pidentämiseksi.

Palkittu ravintola Aanaar
Voimme iloisina kertoa, että ravintolamme on palkittu viime vuosina useampaan otteeseen. Keittiömestarimme Heikki osallistui vuonna 2014 pohjoismaiseen Sápmi Awards – Saamelainen gastronomia ja ruokatietous -kilpailussa ja sijoittui finaalissa toiseksi. Vuonna 2015 osallistuimme kansalliseen Ruokamatkailukilpailuun, jossa samoin sijoituimme toiselle sijalle Inari Menuillamme. Vuonna 2016 samainen Inari Menumme voitti kansainvälisen Foodtrekking Awards –kilpailun sarjassa ’Best Foodservice Experience’. Vuonna 2017 pääsimme mukaan myös Nordic White Guide –ruokaoppaaseen, joka esittelee Pohjoismaiden parhaita ravintoloita. Opas päivitetään vuosittain ja vähän jo ylpeänäkin voimme kertoa, että tuorein sijoituksemme oppaassa on Suomen osalta 8. sija!
Tarjoukset
Täällä voit tutustua siihen, mitä ihanaa meillä olisi sinulle tarjolla juuri nyt ja lähisesongeille
Lue lisää
YÖVY JA HERKUTTELE
Tule viettämään ilta ja yö luonamme! Voit tehdä pikavierailun, nauttia ihanan illan ravintolassamme ja painaa pään mukavaan tyynyyn kaikessa rauhassa. Voit myös viivähtää Inarissa pitempään ja varata lisävuorokausia edulliseen hintaan, käydä vaikka Siidassa viettämässä saamelaiskulttuuripitoisen päivän tai retkeillä Inarin monimuotoisessa luonnossa.
Pakettimme sisältää 1 yön valintasi mukaan joko historiallisessa Perinnehotellissamme tai luonnonkauniissa Koskihotellissamme sekä Inari Menu 5, joka sisältää 5 mieleenpainuvaa inarilaista luonnonläheistä ruokalajia. Voimassa olevat Inari Menut löydät täältä sivustoltamme. Menun voi myös saada kalalla ja kasvis- tai vegaaniversiona.
Yö ja illallinen kahdelle Perinnehotellissa 220 euroa, lisävuorokaudet aamiaisella 80 euroa / yö. Yö ja illallinen vastaavasti yhdelle 140 euroa, lisävuorokaudet aamiaisella 70 euroa / yö.
Yö ja illallinen kahdelle Koskihotellissa saunallisessa ja parvekkeellisessa huoneessa 240 euroa, lisävuorokaudet 100 euroa / yö. Ja vastaavasti yhdelle 160 euroa / yö, lisävuorokaudet aamiaisella 90 euroa / yö.
Paketit ovat voimassa ajalla 15.1. – 30.4.2021. Varaukset joko sähköpostilla inarin.kultahovi@co.inet.fi tai puhelimitse 016-5117100. Tervetuloa nauttimaan ihanasta visiitistä Vuoden 2020 ravintolassa ja Lapin perinteisimmässä hotellissa!

TALVI INARISSA
Talvi Inarissa tarjoaa monipuolisia luonto- ja kulttuurielämyksiä aivan kuten kesäkin. Inarissa on mainiot mahdollisuudet pehmeisiin lumiaktiviteetteihin. Kylämme monipuolinen talviohjelma tarjoaa monenlaista ohjattua aktiviteettia mutta myös omatoimisesti ja vuokravälineillä pääsee tutustumaan Inarijärveen ja ympyröiviin maastoihin.
Itse suosittelemme ainakin seuraavia:
Inarin kylällä pakollisia vierailukohteita ovat Siida, ikkuna saamelaiskulttuuriin ja pohjoisen luontoon sekä Sajos, saamelaisten kulttuurikeskus aivan hotellin naapurissa. Kulttuurin lisäksi pääsen tietysti nauttimaan luonnostamme. Aurattua ja valaistu Oi Juutua-polkua vie sinut Jäniskosken tavellakin kuohuviin koskimaisemiin. Autoillen ensin läheiselle Tuulispäälle pääset hienoihin tunturimaisemiin, siitä eteenpäin lumikengillä tai tunturihiihtäen Tuulijärvelle tulistelemaan tai pilkille. Keväämmällä, helmikuun puolestavälistä eteenpäin, retkilatumme vievät mm. Inarin ihmeelle, Pielpajärven erämaakirkolle. Talviaktiviteeteista suosittelemme erityksesti kelkkaretkeä juomuksille ja pilkille sekä porotilaohjelmia.
Jäämeren rannikko ja ihana Varankivuono on myös päiväretken päässä Inarista, saavutettavissa myös talvella. Sopiva rengasreitti suuntaa Suomen rajalle Näätämöön ensin Sevettijärven kolttakylän kautta Näätämöjoen komealle Kolttakönkäälle ja könkään törmällä sijaitsevaan kolttamuseoon Norjan puolella, sitten Pykeijan pittoreskiin suomenkieliseen kalastajakylään avoimen Jäämeren rannalla, kunnes voitte palata Suomen puolelle Nuorgamin kylään ja upeaa Tenojokivartta takaisin kohti Inaria.
Kun yövyt Inarissa vähintään 3 yötä, voit varata 2 hengen huoneen joko Perinnehotellistamme hintaan 300 euroa / 3 yötä tai Koskihotellissa saunallisessa huoneessa 360 euroa / 3 yötä. Varaukset suoraan hotellista sähköpostilla inarin.kultahovi@co.inet.fi tai puhelimitse 016-5117100. Hinnat ovat voimassa 1.1.-18.4.2021

SYKSYLLÄ INARISSA
Inari on mainio tukikohta pohjoisimman Lapin ja myös Jäämeren Varankivuonon alueen tutkimiseen. Eipä sen puolesta, myös itse Inarin alueelta löytyy luonto- ja kulttuurikohteita täyttämään muutaman päivän lomasen. Itse suosittelemme ainakin seuraavia:
Inarin kylällä pakollisia vierailukohteita ovat Siida, ikkuna saamelaiskulttuuriin ja pohjoisen luontoon sekä Sajos, saamelaisten kulttuurikeskus aivan hotellin naapurissa. Kulttuurin lisäksi pääsen tietysti nauttimaan luonnostamme, vaikkapa ristelyllä Inarijärven pyhälle Ukonsaarelle (syyskuussa), patikoimalla ainutlaatuiselle Pielpajärven erämaakirkolle ja oi Juutua-polkua pitkin koskimaisemiin. Ensimmäiset revontulet näemme Inarissa yleensä jo elokuun lopun pimenevässä yössä. Revontulien ihailuun sopii loistavasti läheinen Tuulispää-tunturi, jossa koko taivaankansi avautuu hienosti ja parhaassa tapauksessa revontulet heijastuvat myös alla aukeavan Inarijärven tyynestä pinnasta. Voit myös tulistella Tuulijärven revontulimökissä. Myös revontuliristeily Inarijärvellä on mieleenpainuva elämys.
Hieno päiväretkikohde Inarista on Lemmenjoen kansallispuisto, jonne on noin 50 km ajomatka meiltä. Erilaisten hienojen luonnonympäristöjen lisäksi Lemmenjoki tarjoaa myös mahdollisuuden päästä päivänkin aikana syvemmälle puistoon jokivenekuljetusten avulla (syyskuussa) ja tietysti kuuluisille kullankaivuualueille.
Jäämeren rannikko ja ihana Varankivuono on myös päiväretken päässä Inarista. Sopiva rengasreitti suuntaa Suomen rajalle Näätämöön ensin Sevettijärven kolttakylän kautta Näätämöjoen komealle Kolttakönkäälle ja könkään törmällä sijaitsevaan kolttamuseoon Norjan puolella, sitten Pykeijan pittoreskiin suomenkieliseen kalastajakylään vuonon rannalla, kunnes voitte palata Suomen puolelle Nuorgamin kylään ja upeaa Tenojokivartta takaisin kohti Inaria. Syyskuussa ruskan värit todellakin hehkuvat tällä reitillä, sillä suurin osa matkaa kuljetaan havupuurajan yläpuolella.
Kun yövyt Inarissa vähintään 3 yötä, voit varata huoneen joko Perinnehotellistamme hintaan 300 euroa / 3 yötä tai Koskihotellissa saunallisessa huoneessa 360 euroa / 3 yötä. Varaukset suoraan hotellista sähköpostilla inarin.kultahovi@co.inet.fi tai puhelimitse 016-5117100. Retkiin tarvitset oman auton. Hinnat ovat voimassa 14.9.-31.10.2020.

JOULU SAAMENMAALLA
Meillä Inarissa joulun aika voi olla vuoden pimein mutta joulun taika tuo ihanaa tunnelmaa tähän perinteiseen juhlaan. Tunnelmaan auttavat toki myös luminen maisema ja sen kimaltelevat timantit, tuikkivat tähdet ja parhaimmillaan myös upeat revontulet. Ravintola Aanaarimme kokit ahkeroivat keittiön puolella luodakseen juhlaan arvoisensa serviisin unohtamatta perinteisiä inarilaisia jouluherkkuja. Joulun perinteisiin Inarissa kuuluu käynti Inarin hautuumaan Pyrkyreiden Palstalla, jossa sijaitsee lukuisten Lemmenjoen legendaaristen kullankaivajien viimeinen leposija. Inarissa myös ulkoillaan lumisessa luonnossa monin eri tavoin. Voit hiihtää, lumikenkäillä, talvipatikoida, pilkkiä tai tehdä Tapaninajelun vaikkapa moottorikelkalla, koiravaljakolla tai porohärän vetämänä. Myös Siida on avoinna vierailijoille.
Joulupakettimme sisältää majoituksen 5-7 yöksi, aamiaiset, päivälliset sekä jouluaaton juhlaruokailun ja pukin visiitin. Hinnat 5 yötä Perinnehotellissa 430 euroa / henkilö / 2 hengen huoneessa, Koskihotellissa 525 euroa / henkilö / 2 hengen huoneessa tai 7 yötä Perinnehotellissa 567 euroa / henkilö / 2 hengen huoneessa, Koskihotellissa 672 euroa / henkilö / 2 hengen huoneessa. Varaukset sähköpostilla suoraan hotellista inarin.kultahovi@co.inet.fi
Kestävä kehitys
Yrityksessämme kannamme huolta kestävästä kehityksestä sen kaikista eri näkökulmista. Etenkin tärkeänä pidämme pohjoisen luonnon sekä rikkaan kulttuuriperintömme vaalimista. Hotellillemme on myönnetty Green Key -ympäristösertifikaatti.

Kesä
Inarin saamelaiskylä sijaitsee paitsi Saamenmaan sydämessä niin myös kaikkien kulkureittien varrella. Voit pysähtyä muutamaksi yöksi Inariin, tutustua Suomen puolen saamelaiskulttuuriin ja nauttia kauniista vesistöjen värittämästä luonnosta vaikkapa patikoiden tai veneillen.
Talvi
Inarin talveen mahtuu monenlaista matkailijaa. Jo alkutalvesta vierailijat tähystävät yötaivaalle revontulien toivossa ja tämä päivystys jatkuu kevään valoisiin öihin saakka. Helmikuussa, kun aurinko jo meitä hellii, aloitetaan hiihtely rauhaisilla retkiladuillamme. Lumisen luonnon tarjoamien monenlaisten aktiviteettien lisäksi pääset Inarissa saamelaisuuden ytimeen.
Keskiyön aurinko
Vuodenaikojen vaihtelu ja siihen liittyvät ilmiöt korostuvat pohjoisessa. Kellon ympäri paistava aurinko on hämmentävä kokemus. Vieraamme eivät usein huomaa mennä nukkumaan! Jo huhtikuun lopussa Inarissa ei enää tule yöllä pimeää ja toukokuun puolenvälin jälkeen aurinko paistaa yöllä jo Inarissa vaikkapa läheisen Tuulipään rinteille. Aurinko painuu horisontin taakse jälleen heinäkuun loppupuolella. Yhteensä yötön yö kestää Inarin seudulla noin 65 päivää.
Revontulet
Revontulet ovat ilmiö, josta Lappi parhaiten tunnetaan maailmalla. Inari sijaitsee nk. revontulivyöhykkeellä ja meillä revontulia esiintyy noin 200 päivänä vuodessa, joista osa toki näkymättöminä valoisaan kesäaikaan.
Historia
Perinteinen matkailuhotellimme on avattu kesäkuussa 1937. Vuosikymmeniin on mahtunut kaikenlaisia vieraita ja tapahtumia. Tiloissamme voit tutustua erilaisiin hotellin historiaa ja tapahtumia käsitteleviin pienoisnäyttelyihin. Voit lukea vaikkapa siitä, mitä Kaisu ja Belgian kuningas Boudouin puuhasivat kesällä -69 tai millaisissa tunnelmissa Matkailuhotelli suljettiin syksyllä -86. Perinnehotellimme huoneissa voit myös yöpyessäsi tutustua palaseen hotellin historiasta pienen tarinan muodossa. Olemme koonneet pienen historiikin hotellimme vaiheista ja siihen voit tutustua oheisesta linkistä.