Tradition Hotel Kultahovi

Ravintola Aanaar

Ravintolatilastamme avautuu kuvankaunis näkymä Juutuanjoelle, jonka pinta helmeilee kesäiltaisin eri väreissä auringon paistaessa ylävirran puolelta joen pintaan. Pimeinä syksyn ja talven iltoina kotoisa takkatuli houkuttelee viettämään aikaa ihanassa takkabaarissamme.

Suosittelemme pöytävarauksen tekoa etukäteen. Ajankohtaiset aukioloaikamme löydät täältä.

Voit myös halutessasi ostaa LAHJAKORTIN palveluitamme varten kätevästi verkkokaupastamme. Verkkokauppa toimii parhaiten Chrome-, Edge- tai Safari-selaimilla. Verkkokauppaan pääset TÄSTÄ.

Ruoka

 

 

 

Hotellimme perustettiin 1937, jolloin ravintolan ruoka oli meikein täysin paikallista raaka-aineista valmistettua, koska juuri muuta ei silloin ollutkaan tarjolla: kalaa Inarilta, paikallista poronlihaa, maito ja munat omalta kylältä. Syksyllä kesän satoa säilöttiin eri tavoin talteen talvea varten.

Kun palasimme takaisin kotikylällemme Inariin vuonna 2002 jatkamaan äitini hotelliyritystä, aloimme monipuolistaa paikallisten raaka-aineitten käyttöä. Porosta käytettiin muitakin ruhonosia, kuin paistia ja filettä. Hankimme kuningasrapua Jäämereltä. Siian ja punalihaisten kalojen lisäksi myös vähempiarvoisista kaloja alettiin  valmistaa ruoaksi. Marjoja käytimme monipuolisesti.

Kun vuonna 2012 suunnittelimme keväisen Inarissa järjestettävän poroviikon kunniaksi uuden poromenun, kokeilimme siinä ensi kertaa jäkälän tarjoilua asiakkaille. Vastaanotto oli niin hyvä, että kyläläiset tulivat viikkoja poromenun jälkeen kyselemään: ”Saisiko sitä jäkälää vielä maistaa?” Samaa jäkäläannosta Heikki sai valmistaa Loirinuotiolla-ohjelmassa myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistölle, Vesku Loirille ja Jari Litmaselle. Aloimme aktiivisesti tutkia ja käyttää myös muita uusia pohjoisen kasveja. Huomasimme, että hotelimme rannassa kasvaa saamelaisten vanhaa käyttökasvia eli väinönputkea, jolla maustoimme vodkan ja teimme kesäksi listalle vuohenjuuston seuraksi väinönputkipestoa. Kesäisen jälkiruoka-annoksen ”savusaunan” sorbetti sai makunsa tuoreista koivunlehdistä. Pohjoista ketunleipää eli haproa haimme myös jokirannasta piristämään poroalkuruokaa. Näin uusien paikallisten raaka-aineitten kirjo alkoi laventua mukavasti. Tätä tutkimustyötä teemme vieläkin ja varmasti on useita vielä kokeilemattomia hienoja raaka-aineita löydettävänä puhtaasta Lapin luonnosta.

Samaa ”lähiruokaa luonnosta”-filosofiaa noudatamme myös juomasekoitusten suunnittelussa ja myös yhteistyökumppaneittemme ohjelmapalvelut korostavat paikallista luotoa ja kulttuuria. Pyrimme myös pitämään työvälineemme nykyvaatimusten mukaisina ja etsimme uusia tapoja valmistaa meidän hienoista raaka-aineista modernia ruokaa.

 

A la Carte    Inari menu     Varaa pöytä

Viinit

“Tarjoilija, saisinko Inari siialleni viiniä kiitos, hyvää viiniä?”

Mutta mikä tekee viinistä hyvän, mikä keskinkertaisen tai jopa pahan? Viinistä tekee pahan kun viini on virheellinen, se on epäonnistunut eli kun siinä on todella vikaa. Hyvä viini on taas sangen laaja ja mieliä avaava käsite. Voimme kuitenkin rehellisesti sanoa, että Kultahovin listalle on valittu ‘vain’ hyviä viinejä.

Hyvä viini näyttää kauniilta, tuoksuu puhtaalta, maistuu hyvältä ja maun jälki, ilo pysyy suussa ja mielessä pitkään. Hyvän viinin hinnalla ei ole määreitä. Viini voi olla edullista, tavattoman kallista tai siltä väliltä. Halpaa, halpamaista hyvää viiniä ei ole olemassa.

Onko hyvä viini valkoista vai punaista? Kyllä. Voiko rosé olla hyvää viiniä? Kyllä. Onko rypäleellä väliä? Ei välttämättä.

Hyvän viinin syntymiseen tarvitaan neljä käsi kädessä yhtyvää asiaa: oikein valittu, sopivassa ilmastossa ja maaperässä kasvanut rypäle, valmistettuna oikealla ammattitaidolla – ja paljon hyvää onnea. Tai kuten huipputuottaja Oliver Humbrecht sen kerran sanoi: ”Hyvän viinin tekeminen on sangen yksinkertaista, siihen tarvitaan vain terveet rypäleet ja pieni sato…”

Hyvä viini, kuten ruokakin tulee hyvistä käsistä. Sen taustalla on rautainen, luova ammattitaito, jota tekniikalla hyödynnetään, ei päinvastoin. Hyvä viini on yksilöllinen, jolla on aina oma tarinansa. Se voi tulla mistä päin maailmaa tahansa, olla minkä värinen tahansa, kunhan se on juuri ’se oikea’ sillä hetkellä, kun se nautitaan.

Hyväkin viini on parempi, kun sen ominaisuudet ovat sopusoinnussa aterian suun tuntuman ja myös nauttijan suun kokeman kanssa. Ihanteellisin nautinto-olotila koetaan kun pääsemme lähelle täydellisyyttä, ‘close to heaven’. Tuolla hetkellä ruoka, viini ja nauttija ovat tilassa, jonka haluaa kokea vain – uudestaan.

Jukka Kumlin
Viinin harrastaja ja ammattilainen
Vindirekt Finland Oy

Viinilista

Juomat

 

Juomatuotteemme pohjautuu ympäröivään luontoon. Siellä on niin paljon hyvää ja kaunista mitä voi käyttää ja mikä inspiroi. Kesällä on kiva kulkea jokivartta ja tuoksutella väinönputkea ja samalla keräillä hyviä ideoita tulevaa varten. Syksyllä eletään sienihuumaa, haistellaan ja maistellaan marjoja. Taas kertyy paljon asioita ideapankkiin.

Kuumissa sekä kylmissä drinkeissä käytämme paljon luonnosta löytyviä elementtejä niin kuin marjoja, koivunlehtiä, väinönputkea ja maarianheinää. Käytämme itse tehtyjä makusiirappeja ja Inarissa tehtyjä mehuja. Sesonkien mukaan mennään ja esimerkiksi talvella käytämme juomissa myös kotimaisia juureksia.

Koristeissa emme usko muoviin vaan kesällä käytämme puolukan- ja mustikanvarpuja, väinönputken- ja koivunlehtiä sekä syötäviä kukkia. Kesällä on mukava istua terassilla ja nauttia vaikkapa koivunlehtien raikkaudesta juoman muodossa. Talvella taasen on niin ihana istua takkatulen äärellä ja hörppiä kuumaa variksenmarjamehua missä on hivenen maarianheinävodkaa sieluakin lämmittämässä!

Meillä löytyy myös alkoholittomia drinkkejä, kuohuviiniä, siideriä ja oluita. Drinkit kehittelemme itse nekin käyttäen paikallisia mehuja, marjoja ja siirappeja. Valikoimastamme jokainen voi löytää jotain omaan makuun sopivaa.

Pakuritee, inarinsaameksi tyevli, löytyy myös baarimme juomalistalta. Metsästä kerätyt pakurikäävät keitetään teeksi, jonka tarjoilemme maarianheinäsiirapilla höystettynä. Tyevli on ollut yleisesti käytössä alueellamme ja siitä on keitetty ’kahvia’ ja lientä, jota on voitu lisätä vaikkapa lihakeittoon. Pakurikääpä omaa suuria terveysvaikutteita ja sillä on hoidettu erilaisia tauteja, jopa syöpää tai sitä on nautittu eliniän pidentämiseksi.

Olutvalikoimaamme päivitämme myös kaksi kertaa vuodessa, muitten listojen mukaan. Olemme panostaneet pienpanimoihin ja kotimaisuuteen. Totta kai meiltä löytyy myös tunnetumpiakin merkkejä. Koetamme aina löytää pienneimmiltä panimoilta jotain erikoisempaa. Meillä on ollut valikoimissa esimerkiksi nokkosella, koivunlehdillä ja hillalla maustettuja oluita.

Palkittu ravintola Aanaar

Voimme iloisina kertoa, että ravintolamme on palkittu viime vuosina useampaan otteeseen.

Vuonna 2020 Suomen Gastronominen seura valitsi meidät ”Vuoden ravintolaksi 2020” Suomessa, mikä oli meille todella upea saavutus.

Vuonna 2018 ravintolamme sai mieluisan arvostelun, joka oli otsikoitu ”Ihmeitä Inarissa” Suomen johtavaan Kauppalehden Optio-lehteen. Olemme sen jälkeen pysytelleet Option ravintola-arvosteluiden Top 10:ssä.

Vuonna 2017 pääsimme mukaan Nordic White Guide –ruokaoppaaseen, joka esittelee Pohjoismaiden parhaita ravintoloita. Opas päivitetään vuosittain ja vähän jo ylpeänäkin voimme kertoa, että tuorein sijoituksemme oppaassa on Suomen osalta 8. sija.

Vuonna 2016 Inari Menumme voitti kansainvälisen Foodtrekking Awards –kilpailun sarjassa ’Best Foodservice Experience’.

Vuonna 2015 osallistuimme kansalliseen Ruokamatkailukilpailuun, jossa samoin sijoituimme toiselle sijalle Inari Menuillamme.

Keittiömestarimme Heikki osallistui vuonna 2014 pohjoismaiseen Sápmi Awards – Saamelainen gastronomia ja ruokatietous -kilpailussa ja sijoittui finaalissa toiseksi.

Keittokirjamme

Julkaisimme ravintolamme keittokirjan: ”Makuja Inarin Luonnosta” Joulukuussa 2018. Kirjaan on koottu tarinaa hotellin yli 80 vuotisesta historiasta sekä Inarin saamelaisesta kulttuurista. Reseptejä ravintolan parhaista annoksista vuosien varrelta on kirjassa melkein kolmekymmentä ja myös useita drinkkiohjeita. Kirja on sekä suomen että englanninkielinen ja sitä voi ostaa suoraan meiltä, paikallisista kaupoista tai kirjakaupoista Suomessa.